El Puig celebra les seues festes de Sant Pere amb la seua tradicional olla d’arròs amb fesols i naps
La dansà i el cant d’estil valencià van recórrer els carrers del municipi
El Puig de Santa Maria està de celebració. El passat cap de setmana el municipi va viure la seua festa principal en homenatge al seu patró, Sant Pere. Durant tres dies els carrers es van omplir d’atraccions, colors, balls i música a l’esplanada del Reial Monestir. Ahir, diumenge 29, la festa va culminar amb una exhibició de cant d’estil pels carrers del Puig, la dansà i la degustació de la tradicional olla d’arròs amb fesols i naps’.
Després de dos anys sense poder celebrar les festes de Sant Pere per la pandèmia, El Puig va preparar una agenda variada i plena d’activitats per a homenatjar el seu patró. Més de 20.000 persones van estar aquest cap de setmana en el municipi gaudint d’una festa que es va iniciar amb el concert de piano d’Antonio Fontales divendres passat 27 de gener.
El dissabte es va realitzar la reconeguda Trencà de perols a càrrec dels Quintos, un acte que sempre es realitza en diumenge, però enguany també es va realitzar el dissabte pels Qiuntos que l’any passat no van poder fer-lo.
El diumenge totes les persones allí presentes van poder gaudir de la tradició i la gastronomia del Puig gràcies a l’olla d’arròs amb fesols i naps preparada pels clavaris de Sant Pere en calderes sobre llenya. Originàriament, aquest plat es repartia entre les persones més necessitades, però hui dia són milers de visitants els que s’acosten a aquest municipi per a degustar d’una ració d’aquest plat tan típic.
Un altre dels moments més importants de la festa va ser el cant d’estil i la dansà, que es balla en honor a Sant Pere. Tot un espectacle visual i musical multitudinari que junta a més d’un centenar d’artistes de diferents col·lectius de balls tradicionals que s’uneixen per a ballar pels carrers del Puig, des de l’Ajuntament fins a la plaça de la Constitució.
La tradició situa l’origen de la festa en honor a Sant Pere Nolasc en el descobriment que el fundador de l’ordre de la Mercè va fer, a la fi d’agost de 1237, de la imatge de la Verge del Puig en el cim d’un pujol, sota una campana. En eixe mateix lloc Jaume I va manar erigir un any després el que seria l’Església de Santa María del Puig.
Aquesta festivitat és cada any més reconeguda i rep més visitants de diferents llocs. Un cap de setmana que uneix devoció, identitat com a poble, cultura, música i patrimoni.