Sergi Ruiz: «Hem desbloquejat projectes que feia dècades que estaven paralitzats»
A un any d’eleccions quin balanç fa de la legislatura?
El balanç és positiu. L’equip de govern ha mostrat estabilitat i coherència. Hem aprovat, any rere any, el pressupost municipal fent uns pressupostos reals amb inversions, tot i la delicada situació econòmica de l’Ajuntament.
Com estava l’Ajuntament quan van entrar al govern?
El 2012 el govern del PP va demanar un préstec de 4 milions d’euros per pagar als proveïdors. L’Ajuntament tenia un deute municipal de 110% ara el nostre deute és del 50%. Anualment paguem el préstec que el PP va demanar al seu dia, i a més, també estem fent front a sentències heretades de l’anterior govern com l’expropiació del parc de Cuiper o la sentència del polígon. Totes les sentències sumen més d’un milió d’euros. Això sense comptar que hi havien més de 800.000 euros en factures no comptabilitzades.
I com està fent front l’Ajuntament a tants deutes?
La gestió del PP era tan dolenta que no cobraven ni alguns impostos. Hi havien més de 3 milions d’euros pendents per cobrar, corresponien a quotes d’urbanització i altres impostos. Nosaltres hem recaptat aquelles despeses que en el seu dia no es van cobrar. Estem duent a terme una gestió eficient. El que calia era reordenar l’Ajuntament i això el PP no ho estava fent, no aprovaven ni els pressupostos, i això que tenien majoria absoluta. Nosaltres hem ordenat l’Ajuntament, estem fent front als deutes i no hem pujat els impostos.
Quins han sigut els principals projectes realitzats en aquests tres anys?
Hi ha molts projectes en marxa. Alguns d’ells feia dècades que estaven bloquejats per falta de voluntat política i d’interés. Entre els projectes destaca: l’enderrocament de la casa en ruïnes que hi ha a la carretera de Barcelona amb l’Avinguda Hugo Bacharach, després de l’enderrocament es va a urbanitzar la zona. També es finalitzarà la ronda Oest, que suposarà treure part del trànsit per dins del municipi. Hem renovat els vestidors i la piscina, i millorat les polítiques participatives. Molts projectes s’estan fent gràcies a l’ajuda econòmica de la Diputació de València i la Generalitat.
Què han fet en matèria de participació?
Hem canviat el reglament i impulsat el Consell de Participació. També hem posat en marxa els pressupostos participatius i l’APP de WhatsApp de l’Ajuntament, el que facilita, al costat de Línia Verda, que hi haja una major comunicació entre l’Ajuntament i els veïns i veïnes.
Foios junt amb Albalat i Meliana s’han presentat a subvencions de la Unió Europea, és Europa una oportunitat per descobrir?
Si els recursos no estan al municipi, cal buscar-los fora. El que passa és que això ho hem descobert molts pobles a la vegada i al final els diners són limitats. Nosaltres ens vam presentar a la DUSI i, encara que no ens ho han concedit, aquest document elaborat ens serveix de guia als tres municipis. Abans es vivia en un temps en el qual es planificaven les coses a curt termini i amb poca estratègia, ara cal planificar a mitjà-llarg termini. Ha canviat la manera de relacionar-se entre els municipis. És moment de posar en comú interessos i necessitats.
Algun projecte que li agradaria fer?
El meu pare va ser alcalde, i en una entrevista li van preguntar aquesta mateixa pregunta, el meu pare va dir: m’agradaria convertir en zona de vianants la plaça però resolent abans el problema del trànsit. El 1999 va haver-hi un canvi de govern i van fer peatonal la plaça però sense donar solució al trànsit. Nosaltres apostem per la mobilitat i l’accessibilitat, per a nosaltres és important rebaixar voreres i que els veïns es moguen amb normalitat per tots els carrers i també és important la peatonalització. M’agradaria peatonalizar carrers del centre però abans cal resoldre el problema del trànsit. D’altra banda, un dels projectes en què ara estem treballant és l’adquisició de la casa contigua a l’Ajuntament. Integraríem aquesta casa a l’actual Ajuntament.