Tornen els lladres de motors de reg i assalten vint pous de l’Horta
T. L.
Els lladres de motors de reg han tornat a fer de les seues i, en una enèsima onada, han assaltat vint pous de l’Horta en poc de temps, amb els consegüents perjuís, econòmics i de tota classe, que això comporta per als agricultors afectats. En el seu itinerari assaltador per les zones rurals de la comarca, realitzat en hores en les quals els agricultors no solen estar en el camp, han tornat a entrar en les casetes de reg, per damunt de tanques, portes i panys, per a manipular de manera professional i experta les instal·lacions elèctriques i robar les parts dels motors que els interessen, generalment les que contenen metalls, com el coure, i si cal el motor sencer.
Els motors assaltats es troben en els termes municipals de Massanassa, Catarroja, Albal, Silla i Alcàsser, i també en els de Paiporta i Picanya, entre altres. Així ha sigut el cas, per exemple, del Motor del Mas de Baix de Silla, els d’Antolí o el Dorador de Catarroja o els de la Marjal i la Foia d’Albal, tots ells pertanyents a comunitats de regants, encara que també ha sigut assaltat un privat, el dels Alfafarencs, a Catarroja, molt prop del Port de l’Albufera.
Reposar el que s’ha robat i reparar els desperfectes costa entre 6.000 i 12.000 euros en cada cas
Els usuaris d’estos motors, a part de trobar-se amb el problema de no poder regar els seus camps, i en ple estiu, s’enfronten ara als costos de reposició del que els han robat i de la reparació dels desperfectes, els quals ascendixen a quantitats situades entre els 6.000 i els 12.000 euros en cada cas i en funció del mal causat. En algun cas, el cost arriba fins als 20.000 euros, a causa de la necessitat de canviar els transformadors danyats, a la dificultat de trobar determinades peces o a tot junt.
Assegurances de robatori
Unes elevades quantitats que han de ser sufragades almenys en part pels propis afectats, donat que les assegurances de robatori no solen cobrir la totalitat dels danys econòmics patits o directament no els cobrixen. Es dona la circumstància que hi ha motors que han patit robatoris en altres ocasions, per la qual cosa les companyies d’assegurances són poc inclinades a assegurar-los o encarixen les pòlisses, per tant, els regants que es troben sense cobertura hauran de fer front a la totalitat dels perjuís econòmics.
Cal tindre en compte que estos assalts es venen produint en onades periòdiques des de fa més d’una dècada, i no sols a l’Horta, sinó també en altres comarques valencianes, així com en altres llocs d’Espanya. Per exemple, en l’estiu de 2010, els delinqüents van desvalisar per complet els motors de reg de la Comunitat de Regants de Cullera per a sostraure el coure. Un robatori el perjuí econòmic del qual va ser de 30.000 euros de l’època i que va afectar 10.000 fanecades d’arròs i 5.000 de cítrics, així com a unes instal·lacions vitals no sols per al reg, sinó també per a retirar l’aigua i salvar el cultiu de l’arròs en cas d’intenses inundacions.
Protestes i vigilància
Així mateix, les protestes dels agricultors també venen des de lluny, a través d’organitzacions agràries, com l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) o la Unió de Llauradors i Ramaders. Amb motiu de l’esmentat robatori que es va produir a Cullera, AVA-ASAJA va demanar al Govern l’enduriment del Codi Penal per als delictes en el medi rural, així com la intensificació de la vigilància per part de la Guàrdia Civil. Poc després, l’any 2011, el Govern va posar en marxa un pla contra les sostraccions en explotacions agrícoles i ramaderes en tota Espanya, per a l’aplicació de la qual es va crear, dins de la Guàrdia Civil, uns grups d’agents especialitzats en la lluita contra els robatoris en les zones rurals, denominats ROCA, per l’acrònim de robatori en el camp.
Després, s’han produït nombroses detencions i posades a disposició judicial d’acusats de delictes en el camp i, entre ells, també dels dedicats al robatori de motors de reg. No obstant això, les onades d’estos assalts a les instal·lacions hidràuliques agrícoles han continuat produint-se de manera periòdica fins a l’actualitat. Per això, les associacions agràries i els propis agricultors afectats continuen amb les seues protestes.
Mercat clandestí
AVA-ASAJA, que va convocar recentment una protesta enfront de la Delegació del Govern a València per este motiu, continua insistint en la necessitat d’endurir el Codi Penal per a este tipus de delictes i d’intensificar la vigilància, així com de facilitar els tràmits de les denúncies, al que afig ara la d’actuar contra el mercat clandestí de compradors del material robat per a atallar d’arrel el problema. I alguns agricultors afectats, membres de les comunitats de regants, per part seua, comencen a considerar que hauran d’adoptar més mesures preventives o de seguretat.
Foto: Motor del Mas de Baix de Silla, un dels afectats (T. L.).