Tradició i bon paladar per Sant Antoni del porquet
Les calderes d’arròs amb fesols i naps a la manera de La Creu tornaren a aplegar tot el poble el diumenge 23 de gener
Les tradicionals calderes de Sant Antoni de la Pobla de Farnals se celebraren el passat diumenge en la plaça Generalitat. S’hi distribuïren un total de 5.000 racions d’arròs amb fesols i naps, que en la recepta de la Creu incorpora la carn de bou que li aporta un tast especial. A banda, l’exquisidesa amb les hores d’ebullició de la cansalada, manetes de porc, creïlles, xoriç, botifarra i corder, que acompanyen els fesols secs, els naps i l’arròs. Tot per a aconseguir un gust culinari de categoria i un just orgull de poble.
La Pobla de Farnals té una la forta tradició amb la festa de Sant Antoni Abad, conegut popularment com Sant Antoni del porquet, protector dels animals. Relacionat amb la natura i les faenes del camp, era especialment venerat pels llauradors, i ara ha evolucionat a un reconeixement que fa poble a partir de l’àpat comunitari de les calderes. L’alcalde, Enric Palanca, ha valorat l’activitat pel seu fondo arrelament popular: «Les calderes de sant Antoni són una tradició antiga i molt popular entre propis i forasters. Poder realitzar-les amb una previsió de seguretat sanitària és molt important per a avançar en la normalitat de la vida del municipi».
Enguany la protecció de les persones assistents era una prioritat. Per això es va tallar el trànsit motoritzat al voltant de la plaça, de manera que tot l’espai disponible s’aprofità per a la distribució del veïnat. Amb mascaretes, mantenint les distàncies i evitant aglomeracions. També s’usà el sostre retràctil que és novetat de la present legislatura, per a un esdeveniment al qual acudeix tot el poble i que entre calderers i peladores aplega vora cent persones treballant en les calderes. El dispositiu especial de policia i protecció civil comptà amb més d’una dotzena d’efectius. Sergio Cebrián, regidor de festes, destaca com «s’ha aprofitat tot el gènere i no s’ha malbaratat gens de menjar, ja que de les 5.000 racions, les que no retirà el veïnat de La Pobla de Farnals foren portat a l’asil de València». Perquè compartir un dels millors plats valencians també és l’essència de la festa de Sant Antoni del porquet.