Ulleye publica la darrera obra d’Albert Ferrer, una visió molt personal del renaixement valencià que no deixarà indiferent ningú
Amb l’edició de Subtileses renaixentistes valencianes a colp d’ull, l’historiador de l’art Albert Ferrer no només trenca una llança per la divulgació de l’art valencià durant el segle XVI, sinó que ho fa des d’una nova i força atractiva òptica a través de més d’un centenar d’il·lustracions a tot color. L’autor, habitual col·laborador com articulista en diversos mitjans de comunicació –darrerament en El Meridiano L’Horta en exclusiva-, aporta una visió renovada del nostre renaixement artístic i cultural, ja que aprofita per recollir i seleccionar 19 dels seus articles periodístics publicats entre 2017 i 2022 per a repassar algunes de les fites més excel·lents del període i, sobretot, posar-les a l’abast del lector interessat en aquest apassionant període en què València i el seu regneesdevingueren punta de l’iceberg de la novetat artísticapeninsular, sobretot pictòrica.
El text, desproveït de les habituals notes a peu de pàgina, on només apareix, succintament, quan fou publicat cada article, ara en forma de capítol, es basa en les darreres publicacions científiques i reflexions sobre el particular -algunes d’elles de forma conscientment anticipada-, amb la voluntat d’oferir al lector encuriosit per aquesta etapa cabdal una eina útil perquè pugadescobrir per si sol els autors, les obres i els mecenes que catapultaren l’art casolà al nivell de les creacions del Quattrocento i Cinquecento transalpins. Al capdavall, una mena d’útil guia perquè cadascú puga interpretar-la i traure les seues pròpies conclusions.
L’obra –que es pot adquirir online en ulleye@ulleye.com- clou amb una aproximació a la importància dels nostres museus, el de Belles Arts de València en particular, com a dipositaris d’una bona part d’aquest llegat i una selecta bibliografia perquè el curiós puga aprofundir-ne més pel seu compte. En resum, un magnífic llibre de 127 pàgines apte per a tot tipus de públic, prologat per Mercè Gambús Saiz, historiadora de l’art i professora de la Universitat de les Illes Balears.
Albert Ferrer Orts (Meliana, 1965) ha estat professor de Secundària, tasca que va compaginar des del 2006 amb la de professor associat del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València. Entre els anys 2013 i 2015 va ser docent de la Universidad Autónoma de Chile(Talca) i de la Universidad de Playa Ancha de Ciencias de la Educación (Valparaíso), fins que, des de llavors, es va reincorporar a l’Estudi General on desenvolupa el seu quefer com a professor titular.
Des del 1995 col·labora assíduament en la premsa escrita com a columnista en distints diaris i periòdics: El Punt-Avui, Levante-EMV, El País-Comunidad Valenciana, Diario El Centro o El Meridiano L’Horta, entre d’altres més.