Un camp de voluntariat arqueològic internacional dibuixa la història de Manises a través de la ceràmica
Un total de deu persones, cinc de Glasgow i cinc valencianes, participen en aquesta edició
Un grup de deu persones, entre professionals i estudiantat, dibuixarà la història de Manises a través de la seua ceràmica en el Camp de Voluntariat Arqueològic 2024 que ha començat aquest dilluns, dins del programa de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO i que enguany torna a ser de caràcter internacional, amb la participació de cinc professionals de la ciutat escocesa de Glasgow, que pertany a la xarxa de l’organització internacional, a més de cinc arqueòlegs i arqueòlogues de Manises i València, totes dues Ciutats Creatives de la UNESCO.
El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Manises, Xavier Morant, ha assenyalat que “consolidem aquest campament arqueològic internacional amb aquesta nova edició en la qual participen cinc persones que provenen de Glasgow. Així, amb aquest projecte col·laboratiu entre Ciutats Creatives de la UNESCO, Manises aprendrà més sobre la història de la seua ceràmica, al mateix temps que contribuirà a la formació específica d’un grup de professionals amb interés en el nostre patrimoni cultural”.
El campament consisteix a col·laborar en les excavacions arqueològiques que es realitzen en el barri de’Obradors de Manises, que és l’espai artesanal en el qual es fabricava la ceràmica des del segle XIV fins a finals del segle XX. L’objectiu és que les persones participants milloren el coneixement entorn de les ceràmiques d’origen valencià i reconeguen el procés de producció a partir de les troballes.
L’activitat de desenvolupa del 22 al 26 de juliol i durant la seua realització, les i els professionals internacionals conviuen amb un grup local en les excavacions i, a més, tenen la possibilitat de realitzar altres activitats formatives específiques, així com visites complementàries a museus i centres arqueològics.
Durant l’excavació, que ja arriba a la seua desena edició, dirigida pel director del Museu Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries González Martí (València), Jaume Coll, les persones voluntàries coneixeran la història de la ceràmica i les tècniques utilitzades. La disciplina arqueològica facilita saber més sobre el tractament del material ceràmic a partir de l’excavació i l’extracció de les troballes, posant l’accent en les evidències que permeten interpretar els processos productius del passat.
El barri d’Obradors en el qual es realitza el voluntariat arqueològic de Manises era el centre de producció de ceràmica de reflex daurat i decorada en blau entre els segles XIV i final del XX. Actualment és un gran solar d’edificis derruïts, en el subsol dels quals es troba la història del centre de producció ceràmica baixmedieval més important d’Europa.
El mes de novembre d’enguany, coincidint amb l’aniversari de la proclamació de Manises com a Ciutat Creativa de la UNESCO en la categoria d’artesania i arts populars, es realitzarà una exposició amb exemples de les peces ceràmiques descobertes en el barri d’Obradors durant les últimes edicions del campament arqueològic.