Un veí de Puçol dissenya un nou sistema de senyalització de rotondes
Les rotondes són un dels punts que més accidents concentren al llarg de l’any. Amb l’objectiu de reforçar la fluïdesa i seguretat en elles, l’expert en seguretat viària Carlos Escrich, veí de Puçol, ha dissenyat un nou sistema de senyalització horitzontal, econòmic i senzill. Es tracta de les R.I. —rotondes intel·ligents—, que es van posar a prova a Puçol i, després del seu èxit, s’ampliaran a altres ciutats… I països.
El 75% dels conductors no saben com circular correctament per les glorietes; el 20% no utilitza l’intermitent en eixir d’elles, el 45%, ho fa pel carril interior i, el 15%, les fa en recte, sense respectar els carrils, segons dades de Trànsit. Aquestes pràctiques tan habituals, fomentades per la falta d’un reglament clar, converteix a les rotondes en un dels punts més perillosos per als conductors.
Expert en seguretat viària, Carlos Escrich es dedica a la reconstrucció d’accidents des de fa diverses dècades. Revisant informes d’accident en 2014, «estaba una mica cansat de veure que les col·lisions en rotondes sempre ocorrien en el mateix punt; eixides on el cotxe que entra s’uneix amb el que ix», recorda el perit judicial i veí de Puçol. A sique va decidir buscar alguna solució per a evitar-ho.
«El que pretenc és unificar un criteri de circulació per la rotonda, perquè ara mateix no hi ha una norma clara», la qual cosa suposa una falta d’objectivitat per a poder determinar qui és el culpable en cas de col·lisió en una rotonda. «Si no es fa una bona reconstrucció és molt complicat».
El problema, pel que sembla, s’aviva des de les pròpies autoescoles, que defensen criteris propis per a utilitzar les rotondes i aconsellan als alumnes circular sempre pel carril exterior per a evitar-se problemes. «Es absurd, perquè es van crear per a donar fluïdesa de circulació en els encreuaments i, si tots anem pel mateix carril, la fluïdesa desapareix».
I aqueixa és la seua intenció: mantindre la fluïdesa per a la qual es van idear les rotondes, amb l’objectiu de reduir el nombre d’accidents i reforçar la seguretat en elles. E nbase als propis informes d’accident que anava analitzant, va anar donant forma a poc a poc a aquesta nova senyalització horitzontal que ja es pot veure en la localitat de Puçol.
Així naixen les anomenades Rotondes R.I. —rotondes intel·ligents—, que utilitzen tres marques diferents: línies contínues, discontínues i fletxes de direcció, que mostren al conductor per on ha d’iniciar el canvi de carril abans d’eixir de la rotonda.
Segons el númerode carrils d’accés a la glorieta existeixen dos tipus de disseny: el primer, R.I. 1.2, es correspon amb les rotondes amb un únic carril d’accés, dos de circulació i un d’eixida. En elles, quan el conductor vol agafar la primera eixida, ha de mantindre’s en tot moment en el carril exterior, la línia contínua del qual obliga a agafar la primera eixida.
I si desitja prendre la segona eixida, accedirà al carril interior a través de la línia discontínua i, en passar la primera eixida, canviarà al carril exterior per a agafar-la. I el mateix ocorre amb la resta d’eixides.
El disseny de R.I. 2.2. es dirigeix a les rotondes que tenen dos carrils d’accés i dos d’eixida. Per a abandonar la glorieta en la primera, s’ha d’accedir pel carril dret i, per a utilitzar qualsevol de leso després d’eixides, per l’esquerre.
«Una vegada estàs dins, és fàcil de comprendre perquè el propi disseny et guia, simplement és un tema d’aplicar-lo i utilitzar-lo», assegura Carlos Escrich, que destaca els tres objectius principals: facilitar l’accés a la rotonda amb un disseny d’entreual fet que obliga a disminuir la velocitat; millorar la circulació interior, amb major control sobre el vehicle; i simplificar l’eixida de la rotonda, ja que cada vehicle pot abandonar-la sense molestar a la resta de conductors.
En definitiva, una solució econòmica i de fàcil comprensió que aconsegueix millorar la seguretat i la fluïdesa de circulació, «i que podria evitar milers d’accidents a l’any».
Circulant cap a altres països
Puçol és la primera localitat on s’han posat a prova les Rotondes Intel·ligents d’Escrich. Primer, en la rotonda que uneix l’avinguda Corts Valencianes i el camí Mangraners, on fa cantonada el col·legi Luís Vives. I després en altres zones del municipi, com la rotonda al costat de la caserna de la Guàrdia Civil o la que es troba en l’eixida nord de la localitat, entre el supermercat Masymas i el Caxton College.
Esta última és «la rotonda bandera», assenyala Carlos Escrich. Encara falta afegir a totes elles uns regruixos sobre les línies contínues, amb l’objectiu d’augmentar la seua visibilitat i recordar al conductor que, en trepitjar-les, no està circulant correctament.
Però a pesar que encara falta esta i alguna altra xicoteta correcció, l’èxit de les rotondes intel·ligents ha quedat més que provat.
De moment estan a Puçol, però altres ciutats com Teruel han mostrat un gran interés en les rotondes intel·ligents. I també van tindre molt bon acolliment en el 9é Congrés Nacional de Seguretat Viària i, fins i tot, durant una presentació a Washington D. C., Estats Units. «I ja estem preparant el ‘Amsterdam abstract de les roundabouts R.I.’», afig Escrich, amb l’objectiu de presentar-les pròximament en diferents ciutats europees.
«Tot s’ha alentit una mica a causa de la pandèmia, però la meua idea és que es convertisca en una norma de circulació, almenys a Espanya», comenta l’expert, que no pretén canviar el reglament, sinó «regular la manera en què s’ha de circular per les rotondes, que és el més lògic i segur».