Una dimensió històrica diferent de la I Guerra Mundial en el MUPA d’Aldaia
El Museu del Palmito d’Aldaia (MUPA) acull del 13 de gener al 7 de febrer de 2017 l’exposició fotogràfica «Crònica de la Gran Guerra. L’Arxiu de Tànger», cedida pel Museu Valencià d’Etnologia. L’exposició mostra una dimensió històrica diferent de la Primera Guerra Mundial, aportant dades desconegudes sobre les grans batalles, la vida quotidiana en el front i la rereguarda de la tropa i l’oficialitat, els enginys bèl·lics i les destrosses produïdes pels exèrcits.
L’arxiu va ser rescatat en un mercat de plaça de Tànger en 1999. Les imatges de la Guerra Mundial són d’un valor estètic i històric incalculable. De fet, aquestes imatges són completament inèdites i mai van eixir de l’àmbit domèstic del seu autor. L’arxiu complet està format per 478 plaques negatives estereoscòpiques.
Aquest arxiu fotogràfic de la Primera Guerra Mundial narra gràficament el periple d’un oficial francés pel front, deixant constància dels paisatges de la guerra. Les fotos van ser fetes entre 1916 a 1935. L’arxiu es divideix en dos grans blocs: el relatiu a la Primera Guerra Mundial, que reflecteix l’estada de l’autor en el front de guerra, i el referent a la postguerra fins a 1935, que retrata a la família en la seua vida quotidiana.
Les imatges de la Primera Guerra Mundial recorren l’anomenat Front Occidental, on l’oficial es deté a capturar tots els aspectes de la contesa, des dels moments banals i curiosos als més cruels i descarnats. En el seu automòbil descobert, retrata tant armes estranyes com a soldats abatuts.
El fotògraf, de nom desconegut, era un soldat francés servint en el Front Occidental, una línia de trinxeres entre els Vosges i el canal de la Manxa per territoris del nord de França i Bèlgica. El fotògraf capta en imatges els departaments francesos més castigats pel conflicte: Ainé, Marne, Oise, Somme i Pas-de-Calais, alternant-los amb motiu de les batalles que se succeeixen en el temps: Verdún i el Somme en 1916, Chemin des Dames en 1917, les ofensives alemanyes i les contraofensives de 1918. Acabarà la guerra en l’alliberada Bèlgica, no sense abans haver passat pels municipis que es van marcar a foc en l’horror de la guerra: Arres, Ypres, Amiens, Combles o Laffaux.
Les imatges de l’Arxiu de Tànger han sigut restaurades i formen part de l’Arxiu de la Casa de la Imatge de Logroño. L’exposició que ara acull el MUPA ha estat produïda pel Museu Valencià d’Etnologia, que l’ha cedida temporalment a Aldaia. Atés l’interés històric de l’exposició, el MUPA ha oferit visites guiades gratuïtes als centres escolars del municipi amb finalitats pedagògiques per al dia 27 de gener.