Urbanisme de València finalitza les obres de l’edifici de la plaça del Pilar que serà un centre d’atenció a la dependència

Gómez i Lozano destaquen que este projecte dona ús a un solar històric de Ciutat Vella, es completa la trama urbana de Velluters i es guanya una dotació pública

“Els veïns i veïnes del barri de Velluters deixaran de conviure amb el solar que ocupava este espai monumental des dels anys 60 i tindran a partir d’ara un nou edifici que albergarà noves dotacions per al barri, una vegada finalitzades les obres”, ha anunciat la vicealalcadessa de València i regidora de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Gómez, qui ha visitat l’obra amb la regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano.

“Amb este projecte complim les reivindicacions dels veïns i veïnes del barri de Velluters, i acabem amb un solar que portava dècades buit per a recuperar per fi i posar en valor el patrimoni històric de Ciutat Vella”, ha afirmat la vicealcaldessa qui ha precisat que les obres han comptat amb un pressupost de 2.507.619,00 € (IVA inclòs), finançat íntegrament pel Pla Confiança i han integrat les restes arqueològiques de l’antic claustre.

Per la seua banda, Isabel Lozano ha explicat que este nou espai municipal al carrer Guillem de Castro pretén allotjar la unitat administrativa de promoció de l’autonomia personal i atenció a les situacions de dependència: “Volem tindre un cos potent de tramitació, d’atenció i de generació de recursos per a tota la població que està en situació de dependència i de discapacitat i, així, que puguen tindre una atenció eficaç i de la millor manera possible”, ha afirmat.

El nou centre sociocultural, d’uns 938 metres quadrats útils, consta de dos edificis de quatre plantes separades per un pati. Els nous edificis recuperen les alineacions històriques del pati del convent, a l’interior de l’illa. L’edifici Oest, que recau a Guillem de Castro, té una imatge més contemporània, amb un mur cortina de vidre. Quant a l’edifici Est, que recau a la plaça del Pilar, integra una antiga portada de pedra que donava accés a la porteria del convent i que encara es conserva.

L’aparició de les restes arqueològiques de l’antic convent durant la fase d’Intervenció Arqueològica, va obligar a modificar el projecte inicial, amb l’objectiu de recuperar i posar en valor estes troballes i alhora integrar-los en l’espai central. Així, es manté i es posa en valor el rellotge de sol qualificat de BRL (Bé de Rellevància Local); es deixen a la vista les bases dels antics pilars del claustre; i s’ha deixat visible la marca d’un aljub en el centre del pati.

D’altra banda, la regidora de Servicis Socials ha indicat que esta és una primera visita d’obra, en la qual “hem de valorar la distribució de tot l’espai que hi ha en este edifici i valorar també si queda algun al qual puguem donar-li un ús alternatiu, bé siga per a allotjar activitats i propostes de les entitats del barri o també per a fer algun ús per part de l’Ajuntament, cosa que hem d’estudiar i valorar a partir de l’adaptació que farem amb posterioritat a la finalització de l’obra”.