València demana inversions en rodalies, ajudes al transport públic o el soterrament de vies de Serradora

El Ple insta la Generalitat a continuar estudiant junt amb l’Ajuntament “alternatives d’ubicació” a l’espai intergeneracional previst a Benimàmet

El Ple de l’Ajuntament de València ha sol·licitat al govern central i als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats amb representació parlamentària per la Comunitat Valenciana que recolzen esmenes parcials als pressupostos generals de l’Estat per dotar d’inversions la ciutat de València. La Corporació demana especialment inversions en matèria ferroviària com el soterrament de les vies de Serradora, dotacions econòmiques per millorar les rodalies o un augment pressupostari per al transport públic de la ciutat.

Així, l’Hemicicle municipal, amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, insta el govern central a “plasmar amb claredat en els pressupostos generals de l’Estat les quantitats acordades en el conveni entre el Ministeri, la Generalitat i l’Ajuntament per l’execució del túnel passant ferroviari tant per a 2023 com per les plurianualitats dels següents anys d’execució”. Igualment, sol·licita “que s’augmente de forma significativa la inversió en rodalies i es controle la seua execució”, a més d’incloure en els comptes de l’Estat “una partida per a redactar el projecte de soterrament de les vies de Serradora”. A més, el Ple demana que “s’augmente la dotació per al transport públic de València fins assolir nivells similars a les que gaudixen Madrid i Barcelona”.

En matèria cultural, el Plenari sol·licita al govern “que augmente la partida de subvenció al Palau de les Arts fins a 2.500.000 euros com va prometre en el seu moment el ministre Iceta”. Igualment, la Corporació demana que “torne a dotar a la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana de la partida que ha desaparegut en els pressupostos generals de l’Estat” així com que “s’augmente la partida destinada a l’accés, l’entorn i la nova instal·lació del Museu de Belles Arts”.

Per últim, la Corporació exigix que “s’augmenten i executen les partides relatives a la recuperació i protecció de les platges del sud de València”.

Així, l’alcalde, Joan Ribó, ha assegurat que “són uns pressupostos prou millors que altres” però ha demanat “finançament per al transport públic, que ha patit molt estos últims anys”. L’alcalde ha demanat a l’oposició “un plantejament unitari i un acord de tots els grups per tindre més força per reclamar les inversions necessàries per a València” en l’aprovació dels comptes estatals. Igualment, Ribó ha sol·licitat als grups municipals que no obliden els seus compromisos amb la ciutat “que en arribar a Bunyol, tenen un problema de memòria”.

Per la seua banda, la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez, ha reivindicat el conveni signat entre el Ministeri, la Generalitat i l’Ajuntament per a la construcció del canal d’accés ferroviari de València, “perquè el que el PP ara considera irrenunciable, quan governava deia que no es podria fer perquè era caríssim”. Gómez ha retret al PP “que ha estat governant molts anys Espanya i els compromisos amb València s’han quedat sempre pendents” i ha assegurat que “les aportacions estatals a la ciutat tripliquen enguany les de 2018”.

La portaveu del PP, María José Catalá, ha reivindicat les esmenes que el seu partit ha presentat al Congrés per incrementar les aportacions estatals a València “per valor de 300 milions d’euros” i ha sol·licitat també inversions de l’Estat per al dragatge de l’Albufera i per a l’ampliació del Museu de Belles Arts i creu que “els pressupostos generals de l’Estat no ens agradaran”.

Per part de Ciutadans, el seu portaveu, Fernando Giner, ha denunciat que “tots els anys parlem d’inversions i que s’acomplisca el que s’ha promés però no s’acomplixen”. El regidor ha sol·licitat que el govern central invertisca pressupost en el soterrament de la ronda nord al seu pas per Benimaclet i ha assegurat que el seu partit “no vol més inversions per a València que per a altres ciutats però tampoc en vol menys”.

Ubicacions alternatives per al centre previst a Benimàmet

La Corporació ha aprovat una moció d’urgència conjunta pactada pels grups de Compromís, PSPV, PP i Ciutadans amb motiu de l’adjudicació del projecte d’execució d’un espai intergeneracional de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives. Es tracta d’un centre que ocuparia l’únic solar dotacional que queda al poble i que el veïnat reclama que es destine a usos socials, com un centre de dia per a persones majors, un centre de joventut o espais socioculturals.

La moció d’urgència, que ha sigut aprovada amb el vot a favor de tots els grups excepte Vox, que ha votat en contra, insta les administracions competents a “atendre les reivindicacions dels veïns i veïnes de Benimàmet i que la parcel·la es destine als serveis públics de proximitat que necessita este poble de València”.

El text a més sol·licita que “la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat i l’Ajuntament de València continuen estudiant alternatives d’ubicació a la ciutat per al desenvolupament del projecte intergeneracional del Consell”. També s’ha acordat incorporar la següent frase a un acord de la Junta de Govern del dia 23 de juliol de 2021 relatiu a este tema: “o d’infraestructures socials de la competència de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives que done servici de proximitat als veïns amb l’objectiu de delimitar l’ús de la mutació demanial”.

Reconeixement a la dignificació de la memòria

El Ple de l’Ajuntament ha reconegut hui la labor de totes les persones que han treballat per dignificar la memòria del nostre país i que han ajudat moltes famílies a retrobar-se amb els seus. La moció presentada per l’equip de govern s’ha aprovat amb el vot a favor de l’equip de govern, el rebuig de Vox i l’abstenció de populars i Ciutadans.

El Ple ha mostrat el seu suport i reconeixement a “totes les persones que individual o col·lectivament ens han permés llançar llum sobre un dels esdeveniments més tristos de la nostra història” al mateix temps que han fet possible “que centenars de famílies hagen pogut retrobar-se amb els seus i donar-los alguna cosa que per justícia els correspon”. La moció s’ha aprovat precisament en el Dia d’Homenatge als qui van patir repressió durant la dictadura franquista, que se celebra el 31 d’octubre segons va acordar el Ple de l’Ajuntament al novembre de 2020.

El Ple ha aprovat també una moció de suport a la plena integració d’altres cultures i nacionalitats a la nostra ciutat i de rebuig a les actituds i missatges d’odi. La moció, presentada per l’equip de govern, ha rebut el suport de tots els grups municipals, llevat de Vox, que ha votat en contra. En este acord, el Ple mostra “la seua absoluta condemna i rebuig a tota mena de manifestació de caràcter xenòfob i contra les persones immigrants en general” alhora que mostra el seu suport i reconeixement “als qui han vingut a la nostra ciutat, acollidora per excel·lència, a buscar i compartir un futur més just lliure i igualitari”. En el torn de paraula, han intervingut representants de la Plataforma Intercultural, qui han manifestat el seu rebuig als discursos d’odi contra les persones migrants i han criticat la criminalització que es realitza de les persones d’altres països.

Custòdia del patrimoni petri

El Ple municipal ha aprovat una proposta presentada per l’equip de govern per “dur a terme un diagnòstic que permeta adequar les instal·lacions dels magatzems de Borbotó i d’En Corts”, on es custodien restes pètries de valor patrimonial de la ciutat. El text és una alternativa a una moció del grup Popular sobre la millora de les condicions de conservació de les peces arqueològiques guardades en magatzems municipals.

La moció, aprovada amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició, inclou dotar “dels mitjans necessaris al Servici de Patrimoni Històric i Artístic per, seguint l’ordre de prioritats per criteris de valor patrimonial, urgència i perillositat, poder reorganitzar i llistar les restes pètries d’estos dos magatzems de Borbotó i d’en Corts”.

Persones sense llar

Amb els vots a favor de l’equip de govern i el PP, el rebuig de Vox i l’abstenció de Ciutadans, el Ple ha aprovat un acord per a “iniciar els tràmits necessaris per a la redacció de l’estratègia municipal sobre assentaments” i perquè es desplegue “l’estratègia d’intervenció social amb les persones sense llar aprovada en el Ple de setembre de 2022”. Esta proposició s’ha presentat com a alternativa a la moció registrada pel Grup Ciutadans per a “l’activació urgent de l’estratègia municipal d’atenció a les persones sense llar”.

Desratització

El Ple ha debatut també dos mocions sobre desratització i control de plagues presentades respectivament pel Grup de Ciutadans i pel Grup Popular, que sol·licitaven intensificació dels tractaments i un pla integral per barris. En este punt han pres la paraula representants de dos associacions veïnals: Associació de Veïns de la plaça de Múrcia-Fontsanta i Associació de Veïns AVEGAS, que han enumerat diferents mancances dels seus respectius barris. Les dos mocions han sigut rebutjades amb el vot a favor dels grups de l’oposició i el vot en contra de l’equip de govern, que ha argumentat que el que es demana en estes mocions ja s’està duent a terme.

D’altra banda, el Ple ha rebutjat dos mocions presentades pel regidor de Vox, José Gosálbez. En una d’elles sol·licitava implantar mesures per a “aconseguir barris segurs”. Només ha rebut el vot positiu del regidor de Vox. La resta de grups ha votat en contra. En la segona moció, el regidor de Vox reclamava llibertat per a “accedir a la informació municipal en espanyol, sense exclusió ni cap marginació”. En este punt ha pres la paraula una representant de l’associació Parlem Español, qui ha reclamat una política lingüística basada en la lliure elecció de llengua. La moció ha sigut rebutjada amb el vot en contra de l’equip de govern i el vot a favor dels grups de l’oposició.