VI Jornades de Memòria Històrica a Paiporta
L’edició d’enguany girarà arran els valencians i valencianes que visqueren en primera persona i com a testimonis directes el conflicte bèl·lic i la postguerra
Paiporta s’acosta un any més al debat, la reflexió i la mirada crítica al nostre passat amb la VI edició de les Jornades de Memòria Història de la localitat, que es desenvoluparan entre els dies 2 i 13 d’abril.
Enguany les Jornades tindran un enfocament valencià, centrat en les i els protagonistes del nostre territori que visqueren en primera persona i com a testimoni directe la Guerra Civil i la postguerra.
La regidora de Cultura, Esther Torrijos, ha celebrat «poder acostar-nos un any més a aquestes a històries oblidades que ens ajuden a comprendre el poble que som hui. Un poble que enfront situacions personals dramàtiques no dubta en mostrar tota la seua solidaritat. Així ho va demostrar Paiporta durant la Guerra Civil i la postguerra, amb iniciatives com les colònies infantils. Eren temps d’emergència que, malauradament, en l’actualitat tornem a viure amb la invasió bèl·lica a Ucraïna, on Paiporta torna a mostrar la seua vessant solidària com a poble».
Com és habitual, la programació inclou activitats diverses i variades en què s’impliquen tant l’Auditori Municipal com la Biblioteca Pública i el Museu de la Rajoleria. La primera de les propostes arribarà a l’Auditori Municipal aquest dissabte, 2 d’abril, amb la pel·lícula ‘El amor en su lugar’, a les 19 hores. Les entrades tenen un preu únic de 3 euros y es poden adquirir a través del web d’Instanticket o en taquilla des de dos hores abans del començament de la projecció.
Entre els esdeveniments que centraran l’atenció en la programació d’aquesta sisena edició destaca la presentació del llibre ‘Nombres Própios’, de Gustavo Zaragozá Pascual i Antonio Pérez Rodilla, dimarts 5 d’abril, en la que serà la presentació oficial de les Jornades. Els autors ens introduiran a les deu històries que conformen el llibre i que conten i reflexionen sobre la vida de persones que visqueren la postguerra a la ciutat de València. La cita serà al Museu de la Rajoleria, a partir de les 19.30 hores.
Divendres 8 d’abril serà el torn d’un altre dels grans atractius d’aquesta edició. L’Auditori Municipal acollirà a partir de les 19 hores la projecció del documental ‘Carceller. El hombre que murió dos veces’, del director Ricardo Macián. Aquest documental descobreix la història de Vicente Miguel Carceller, editor compromés amb la llibertat que amb el seu seminari «La Traca» va connectar amb el poble i al que no només silenciaren quan l’afusellaren, sinó també després amb la censura franquista.
Com a part de la seua implicació i participació en aquestes Jornades, l’alumnat de l’activitat de la Biblioteca l’Aula de la Paraula participarà el 12 d’abril amb el recital poètic ‘El Vers en la Memòria IV’, a les 18.30 hores a l’Auditori Municipal.
Les VI Jornades de Memòria Històrica conclouran amb la presentació de les noves entrevistes que completaran l’Arxiu de la Memòria, un total de sis noves històries i relats, quatre dels quals ens traslladaran fins a l’etapa de la Transició.