Balanç molt positiu de les primeres jornades d’oralitat dedicades a Llorenç Giménez a Paiporta
Més d’un centenar de persones ens han acompanyat durant els tres dies de conferències i sessions de narració.
S’han acabat les jornades d’oralitat dedicades a Llorenç Giménez. I han acabat, com antigament deien les cròniques teatrals: amb gran èxit de crítica i públic. Estem parlant de més d’un centenar de persones que ens han acompanyat durant estes tres vesprades i nits de conferències i contes.
El segon dia, el 5 de juliol, tinguerem el privilegi d’escoltar la conferència magistral de la catedràtica de Filologia Catalana de la U.V. Gemma lluch: “De l’oralitat al TIK TOK” on va parlar de les diferents versions dels contes i com un sistema patriarcal i uns recopiladors molt específics, tots homes, van triar un determinat tipus de versions i ens van escatimar unes altres. Després va parlar de com d’eixes versions es va apoderar el primer globalitzador del món: Walt Disney, que ha convertit en canòniques les seus versions dels contes clàssics. Per acabar parlant del perill de les xarxes socials i com dominen i manipulen la nostra existència i estan canviant la nostra manera de relacionar-nos i veure el món.
A la nit, Patrícia McGill, una contadora uruguaiana, en un perfecte català de Lleida, començà parlant-nos de la seua peripècia vital, que incloïa el pas per mitja dotzena de països a la infantesa i joventut i altra mitja dotzena de països dels seus ancestres fins arribar a Irlanda d’on sembla que prové el seu cognom. Amb una fina elegància i uns moviments gràcils i aeris ens va contar uns “CONTES ERRÀTICS” algun amb un puntet filosòfic i altres del nord, del nord, del nord, és a dir noruecs, ben divertits i escatològics, per acabar amb un conte lleugerament eròtic d’un home minvant.
El tercer i últim dia, el dia 6 de juliol, el catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant i gran especialista en etnopoètica, Joan Borja, amb “Imaginari Fantàstic Valencià” Ens mostrà, a través d’una llegenda d’Altea, el seu poble, “La coltellada de Rotllan” com les tradicions orals i rondallístiques es barregen i s’influeixen unes amb les altres, i com un mite del cicle Carolingi del segle VIII arreplegat per escrit al segle XI arriba fins a la Marina. Explicà també com de vegades els valencians tenim complexes d’inferioritat, quan hauríem d’estar orgullosos de viure a la vora del mar que és el bressol de la cultura, per acabar fent un repàs lleuger d’alguns dels éssers que poblen l’imaginari fantàstic valencià: Els esquiladers, les dones d’aigua, les bruixes, els dimonis, els nyítols…
A la nit, Felipe Diaz, Caxoto, un contador gallec de Burela, a la costa de Lugo, començà parlant-nos de les seus terres en el seu espectacle. “DE ALLÁ DE DONDE YO VENGO” per seguir amb un parell de contes una mica macabres, tot i que divertits on la Mort, tenia un paper important, com passa sovint en la tradició oral gallega, plena d’apareguts, la Santa Compaña, Meigues, Bruixes i altres sers fantàstics.
En definitiva, unes jornades ben profitoses en record del nostre amic el rondaller Llorenç Giménez que ens ha acompanyat tot el temps en esperit i en imatge amb la magnífica exposició sobre la seua figura que va realitzar el Guaix, la coordinadora pel valencià de l’Horta.
Organitza, l’Associació cultural El Barranc, amb la col·laboració de la Fundació FULL pel Foment del Llibre i la Lectura, L’associació de narradores i narradors del País Valencià (NANO), el Guaix, Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud i la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports.
Des de l’Associació Cultural El barranc volem agrair la col·laboració de totes les entitats i persones que han fet possible aquestes primeres jornades que tindran continuació segura, Fundació FULL pel Foment del Llibre i la Lectura, L’associació de narradores i narradors del País Valencià (NANO), el Guaix, Coordinadora pel Valencià de l’Horta Sud i la Generalitat Valenciana a través de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports.
Fotografies d’Adrià Rams