Drons per a fins socials a El Puig
La Universitat de València, El Caleidoscopio i l’Ajuntament del Puig tornen a apostar aquest curs acadèmic pel projecte educatiu La Fira Aèria. Un projecte que compleix la seua segona edició a la província de València i que té per objecyiu que joves d’entre 12 i 18 anys aprenguen a construir drones amb una finalitat social o mediambiental d’impacte positiu per al seu entorn. En el projecte hi participen estudiants de 76 centres educatius de la Comunitat Valenciana. Per part de l’Ajuntament del Puig participa por segon any consecutiu l’IES El Puig.
La Fira Aèria té un objectiu social que és la base a partir de la qual es construeix cadascun dels projectes. La tecnologia és un altre pilar, imprescindible en la cultura contemporània. A través d’aquest projecte es pretén fomentar la cultura tecnològica i d’aquesta manera garantir i mantenir els supòsits d’igualtat.
La primera etapa del projecte, la formació dels 150 professors inscrits desenvolupada en col·laboració amb el CEFIRE, va començar a l’octubre i finalitzarà al gener de 2018. Amb l’objectiu d’arribar tot l’àmbit geogràfic, les localitats de Mislata, Alzira, Catadau, Sagunt, Moixent i Utiel s’han establert com les seus en què es van a impartir els diferents cursos formatius per al professorat. En el cas de l’IES El Puig els professors van a formar-se a Sagunt.
Un cop finalitzat el procés de formació del personal docent implicat, seran ells els que formen els estudiants en la recerca de l’aplicació i la creació del dron. Al final del curs, al maig de 2018, hauran de presentar els treballs a la Fira Aèria, un esdeveniment que tindrà lloc a la Universitat de València, la Universitat Miguel Hernández i la Universitat Jaume I. Cada universitat acollirà l’esdeveniment dels projectes relatiu a la seua província.
Ací els participants hauran d’explicar el seu projecte de dues formes: d’una banda a través d’una ponència i de l’altra, a través d’un estand que hauran de dissenyar i construir ells mateixos. L’esdeveniment finalitzarà amb una exhibició de vol de tots els drones presentats a la Fira.
Es tracta d’un projecte participatiu i de treball grupal on els estudiants, després d’una pluja d’idees, hauran de triar l’aplicació social o mediambiental que va tenir el seu drone. La llibertat d’elecció és absoluta. Serveix també per establir relacions i estimular la comunicació entre l’administració pública, la comunitat escolar, els centres d’innovació, les universitats i els diversos agents socials implicats en les problemàtiques que pretenen resoldre amb els drones dissenyats.
El curs 2016/2017 els estudiants del Puig van realitzar drones per reforestar els camps i un drone per realitzar carreres i posar a prova la velocitat. La concepció, estructura i posada en pràctica de la Fira Aèria va a càrrec de l’empresa de divulgació especialitzada en ciència i innovació El Caleidoscopio i ha estat possible gràcies a la col·laboració de Lot Amorós i el projecte Flône, els que van inspirar aquest projecte.
En el projecte, hi participen els ajuntaments d’Albaida, Albalat dels Sorells, Albuixech, Algemesí, Alzira, Aiora, Benifaió, Benifairó de les Valls, Benetússer, Bellreguard, Bétera, Carlet, Catadau, Emperador, El Puig, Foios, Massanassa, Meliana, Mislata, Monserrat, Moixent, l’Olleria, la Pobla de Farnals, la Pobla de Vallbona, Ontinyent, Puçol, Paterna, Requena, Sagunt i Utiel a València. Castelló, Benlloch a la província de Castelló i Crevillent, Dénia, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Fulgenci, Sax i Teulada a la província d’Alacant que des de les seves regidories d’educació han donat suport al mateix, refermant així el seu compromís per incentivar i fomentar el coneixement cientificotècnic entre els més joves.