L’EMTRE aprova el pressupost del 2022 i manté congelada la taxa TAMER
El pressupost del 2022 preveu que la taxa TAMER que paguem els veïns i les activitats econòmiques de l’àrea metropolitana de València per al tractament dels nostres residus mantindrà els mateixos imports per tram que durant el 2021. La TAMER està congelada des del 2018 i és la via per la qual l’EMTRE es finança de manera quasi exclusiva per a donar el servici de tractament i valorització dels residus urbans del milió i mig de persones que viuen a l’àrea metropolitana de València.
L’increment de 2.400.000 euros sobre el pressupost del 2021, a pesar de mantindre congelada la TAMER, és possible perquè al 2022 decau la bonificació de la taxa per a les activitats econòmiques que més han patit les restriccions provocades per la pandèmia de la Covid-19. Esta mesura es va acordar per facilitar la viabilitat de les empreses a la nostra àrea metropolitana i decau al 2022 en ser un any de recuperació econòmica, tal i com es preveia a l’ordenança fiscal de l’entitat aprovada l’any passat. D’esta reducció de tarifes que s’ha aplicat enguany, se n’han beneficiat més de 59.000 empreses i autònoms de l’àrea metropolitana per un import total pròxim als dos milions d’euros, que l’EMTRE ha deixat d’ingressar durant el present exercici.
El pressupost de l’EMTRE per al 2022 s’ajusta al compliment de les condicions exigides per la normativa vigent en matèria d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera. L’equilibri dels comptes ha permés reduir el període de pagament mitjà de l’entitat als proveïdors a només 21 dies, un dels més baixos de les administracions públiques. Això redunda en una major liquiditat de les empreses i afavorix una recuperació econòmica més ràpida.
El president de l’EMTRE i vicealcalde de València, Sergi Campillo, considera que «este pressupost respon a les necessitats per al tractament de residus a l’àrea metropolitana de València. Cal destacar la congelació de la taxa TAMER per a tots els rebuts i amb això volem també impulsar la recuperació econòmica. Com a president vull agrair el vot favorable d’una gran part dels representants municipals. Per una altra banda cal remarcar també que els grups polítics municipals podran aportar les seues propostes a la comissió d’estudi de la taxa TAMER que es va constituir fa uns mesos i que allargarà els seus treballs durant el 2022».
Educació ambiental i premis per reciclar
Dels pressupostos per al 2022 cal destacar especialment la partida dedicada a l’Educació Ambiental, que s’incrementa fins als 750.000 euros i representa un 1% del pressupost total. El servici d’Educació Ambiental de l’EMTRE s’acaba d’adjudicar a l’empresa Anthesis Lavola en ser la millor valorada d’entre les tres que s’han presentat a la licitació pública. El contracte és per als pròxims dos anys, prorrogables per dos anys més. El servici està pensat per a donar suport als municipis de l’àrea metropolitana de València, especialment als més menuts, perquè disposen d’un veritable programa d’educació ambiental. L’oferta educativa pretén que la ciutadania siga capaç de prendre decisions i d’adoptar mesures responsables en favor del medi ambient, el reciclatge i l’economia sostenible. També vol connectar amb públics molt diversos per mitjà de les propostes de proximitat vinculades a l’Horta, per tal de d’afavorir el coneixement del medi i el sentiment de pertinença a un territori.
Al 2022 també entrarà en vigor l’ordenança per la qual es premia els usuaris que més i millor reciclen fent servir la xarxa d’ecoparcs fixos i mòbils de l’àrea metropolitana. Podran beneficiar-se de descomptes en la taxa TAMER si registren les seues dades en l’aplicació EMTRE per a telèfons mòbils i l’utilitzen per a identificar-se als ecoparcs. A partir del 2022, l’EMTRE aplicarà els descomptes tenint en compte l’historial de reciclatge de cada usuari. Es valoraran les visites als ecoparcs registrades des del mes d’abril del 2021, quan es va llançar l’aplicació mòbil.
La major part dels gastos de l’EMTRE previstos per al 2022 corresponen als que es deriven de l’activitat de tractament i valorització de residus. Són 67.800.000 euros per a una previsió de més de 625.000 tones de residus urbans arreplegats durant este període a l’àrea metropolitana de València. Amb estos diners se sufraguen les activitats de les plantes de tractament d’Hornillos, a Quart de Poblet, la de Manises, l’abocador de Dos Aguas, la xarxa de 20 ecoparcs fixos i 6 mòbils, el manteniment de l’abocador clausurat del Pic dels Corbs i les assistències tècniques per a les instal·lacions.
Patrocinis i ajudes
Als pressupostos s’inclou una partida de 100.000 euros per al patrocini de València com a Capital Mundial del Disseny 2022 dins de la plataforma «Zero Waste», que té com a finalitat estudiar i promoure iniciatives relacionades amb el desenvolupament sostenible i que ajuden a assolir l’objectiu de residu zero. D’esta manera, l’EMTRE s’involucra de ple en l’entramat d’institucions, empreses i projectes associats que formen part de la capitalitat mundial del disseny de València i estén les iniciatives a la seua àrea metropolitana.
Una altra partida de 100.000 euros es destinarà a subvencionar projectes promoguts per entitats de l’àrea metropolitana destinats a la gestió sostenible de residus, el foment de l’economia circular, la protecció del medi ambient o la lluita contra el canvi climàtic, entre d’altres. Amb esta línia de subvencions, l’EMTRE vol donar suport econòmic a uns projectes que milloraran la gestió dels residus i que tindran un efecte catalitzador que multiplicarà les accions en favor del medi ambient amb una major repercussió pública.