Representants de cinc països debaten a l’Horta Sud sobre desenvolupament urbà

La tercera reunió del projecte europeu Interreg va combinar l’intercanvi d’experiències amb la visita al Museu Comarcal de l’Horta Sud Josep Ferrís March

José F. Cabanes: “En la Mancomunitat de l’Horta Sudcreiem fermament en els valors de la cooperació, la solidaritat i la sostenibilitat

L’Horta Sud es va convertir perdos dies en l’epicentre del projecte Interreg Europe Urbancoop, l’objectiu del qual és millorar el desenvolupament urbà a través de l’intercanvi d’experiències, en acollir la tercera reunió de socis, després de les desenvolupades a Torí(Itàlia), en primer lloc, i en Tartu (Estonia) en la segonaedició.

L’esdeveniment va començar a la Sala Cívica de l’AnticMercat de Torrent amb l’obertura del president de laMancomunitat i alcalde de Sedaví, José F. Cabanes, davant elssocis vinguts des de la Universitat de Torí (a la regió de Piemont italiana), així com institucions d’Estònia, Irlanda i Bulgària. “Aquest projecte representa una oportunitat única per a totes les nostres ciutats i regions. En la Mancomunitat de l’Horta Sud creiem fermament en els valors de la cooperació, la solidaritat i la sostenibilitat”, va destacar Cabanes.

Després de l’obertura, van intervindre representantsd’organismes i institucions comarcals com la Fundació Horta Sud, amb la iniciativa Serà 2030’; Florida Universitària, a través el seu nou grau de Lideratge Emprenedor i Innovació(LEINN), i el personal tècnic de l’àrea de Pactes Territorials. Tots ells van posar en comú projectes i mostraren interés per eines creades pel departament com la base de dades del bancd’ocupació.

Finalment, el primer dia va concloure amb la visita al MuseuComarcal de l’Horta Sud JosepFerrís March, situat en Ca l’Estudiant de Boqueta, una antiga casa monumental d’agricultors, construïda durant la primera dècada del segleXX.

Durant el segon, i últim dia, va tindre lloc la reunió denetworking a la Sala Qworking de l’edifici de Quart Jove, a Quart de Poblet, per a compartir bones pràctiques urbanes amb tots els socis, plantejant unes noves estratègies que ja funcionen en altres països. Amb el projecte URBANCOOP es pretén examinar oportunitats i millores per a superar elsdesafiaments actuals i futurs per a les autoritats urbanes de les ciutats.

Visita a Romania amb el projecte CIBIOGO

Per part seua, el projecte Interreg Europe CIBIOGO (Citizen Participation in Biodiversity Governance) avança complintobjectius. La Mancomunitat Sud va acudir a Harghita(Romania), per a una nova reunió, centrada en els sistemes de finançament innovadors. En ella es van mostrar reptes i oportunitats per a la biodiversitat, governança i polítiques resilients al clima.

El principal objectiu del projecte és influir en les polítiques regionals i territorials per a involucrar activament a la ciutadania en la presa de decisions i en la gestió sostenible dels serveis ecosistèmics. Tot això en el context de l’Estratègiade Biodiversitat de la UE per a 2030, amb la qual es preténtransformar almenys el 30% de les terres i mars en àreesprotegides coherents i efectivament gestionades.

Personal tècnic de la Mancomunitat va participar en les reunions que es van desenvolupar debatent sobre les bonespràctiques regionals i nacionals que pogueren generar influència en els territoris dels socis. En la jornada, es va concloure per apostar per projectes ambiciosos que fomenten la cohesió dels territoris d’Europa a través de la sostenibilitat.
La pròxima cita europea per al projecte tindrà lloc enSkateholders (Eslovènia) que s’enfocarà en la protecció delÍbice Alpí i la col·laboració en la conservació de la biodiversitat.