‘La mujer más fea del mundo’ triomfa en Escènia, Mostra de Teatre Emergent de Foios 2024

La Casa dels Artillers s’ha convertit en un escenari de talent i de retrobament amb el públic del 3 al 13 de juliol a través d’Escènia, Mostra de Teatre Emergent de Foios. Dissabte passat es va acomiadar aquesta XXII edició amb l’anunci i lliurament de premis, en la qual la companyia valenciana emergent La Penúltima Teatre es va alçar com a guanyadora amb l’obra ‘La mujer más fea del mundo’.

 

A través d’aquesta proposta, el públic va poder conéixer la història de Julia Pastrana, una dona que va ser exposada i explotada com un animal de circ pel seu marit, Theodore Lent, a causa de la seua malaltia, igual que moltes altres persones. Aquesta adaptació a les taules va conquistar els membres del jurat, Alberto Baño, actor i productor de Contrahecho; Santiago Ribelles, coordinador de Via Escènica, el programa de mediació intermunicipal de Russafa Escènica. Festival de Tardor, i creador escènic; i Toni Misó, actor.

 

Així, La Penúltima Teatre es va proclamar guanyadora de la XXII edició, amb un Primer premi de 4.000 euros que té com a objectiu impulsar-la en l’inici de la seua carrera.

 

Com sempre, el públic també va tindre veu i vot i va repartir la resta de guardons. El Segon premi, de 3.500 euros, va anar per a ‘Torito Bravo’, una proposta d’Áriba Teatro; el Tercer, de 3.000, va anar per a ‘La vídua valenciana’, de La Valenciana; i el quart, amb 2.500 euros, ha anat a la companyia emergent La Figuera Infinita i la seua obra ‘Infinita’.

 

«Escènia és un clar exemple de democràcia cultural, perquè tant un jurat expert com els espectadors i espectadores poden triar les companyies premiades. És una il·lusió tornar a omplir el pati de butaques de la Casa dels Artillers i continuar sent el trampolí de moltes companyies amb aquesta convocatòria pública que, any rere any, suma candidatures de tot l’Estat», ha destacat Sergi Ruiz, alcalde i regidor de Cultura de Foios.

 

Èxit a la Casa dels Artillers

 

El pati de la recuperada Casa dels Artillers ha acollit a més d’un miler d’espectadors i espectadores durant les dues setmanes de la mostra. Les 200 butaques s’han omplit amb veïns, veïnes i amants del teatre en les funcions de Foios Escola de Teatre (FET) i les peces breus de Via Escènica, i s’ha fregat el ‘sold out’ en les representacions de les companyies finalistes.

 

Tot això, amb Begoña Tena com a amfitriona, que s’ha encarregat d’acompanyar i presentar les quatre companyies finalistes -triades d’entre 82 candidatures-, i amb Teatre de l’Abast, que aquest dissabte va celebrar la gala de clausura i l’anunci dels premis amb una actuació carregada d’humor que va sorprendre a tots els presents.

 

Un públic adult i familiar que ha pogut descobrir noves creacions escèniques, personatges, històries, llenguatges, intèrprets, equips artístics… que ja compta els dies per a la volta a l’escenari d’aquesta cita única a la comarca cada estiu.