Foios busca protegir la seua història amb el nomenament d’un cronista oficial

L’Ajuntament de Foios ha donat llum verda al reglament per a designar un cronista oficial del municipi i recuperar així una figura amb una tradició estesa des de fa segles. El plenari del passat 30 de maig va aprovar el reglament en què s’exposen les bases i condicions que regularan el nomenament d’aquest nou càrrec honorífic, gratuït i vitalici.

 

Una normativa que, tal com ha publicat el Butlletí Oficial de la província de València, es troba ara en una fase d’exposició pública per un termini de trenta dies en què les persones interessades poden examinar l’expedient i presentar reclamacions o suggeriments davant el Ple de l’Ajuntament. En el cas de no haver-hi cap al·legació, el reglament passarà a ser definitiu i començarà el procés de cerca i designació del nou cronista oficial.

 

«Des de l’Ajuntament de Foios, volem recuperar una figura com és la del cronista, per la seua tasca historiogràfica, la qual ens ajudarà a preservar i difondre la nostra memòria col·lectiva «, ha destacat l’alcalde de Foios, Sergi Ruiz.

 

Requisits i funcions del futur cronista de Foios

 

A més de detallar com es desenvoluparà el procediment mitjançant el qual es designarà al nou cronista del municipi, el document també inclou com i quines característiques haurà de tindre aquesta figura. En eixa línia, el càrrec no podrà recaure en més d’una persona simultàniament i aquest tindrà caràcter vitalici, honorífic (sense remuneració econòmica, per tant) i serà nomenat a través d’una votació amb majoria en el ple.

 

Quant als requisits, la normativa exposa que els qui es presenten hauran de ser persones físiques «que s’hagen distingit en la labor d’estudi, investigació i difusió de temes relacionats amb el poble de Foios» i que no formen part de la corporació municipal. Així mateix, els aspirants hauran de tindre, almenys, un títol acadèmic universitari o equivalent relacionat amb «totes o part de les funcions pròpies d’un cronista oficial». D’altra banda, les actuacions del cronista, tant orals com escrites, es realitzaran en valencià.

 

Dins de les tasques que exercirà, es troben les de resoldre consultes sobre temes relacionats amb el passat i el present de la localitat, i divulgar i conservar els costums, tradicions i singularitats de Foios. A més, la persona triada haurà de participar en la promoció i impuls d’estudis vinculats amb la història de la població, encarregar-se de la conservació del patrimoni documental, bibliogràfic, artístic i etnogràfic del poble; i també redactar un informe anual sobre les activitats més destacables del patrimoni històric de Foios, entre d’altres.

 

L’expedient complet es pot consultar al següent enllaç: https://www.foios.es/sites/www.foios.es/files/docs/articles_2024/cronista_oficial/20240415_Reglament_cronista_oficial_de_Foios.pdf