L’oferta Socioeducativa Municipal de Catarroja inclou recursos culturals, de salut i mediambientals per als centres escolars

La regidoria d’Educació de l’Ajuntament de Catarroja ha presentat la seua oferta socioeducativa municipal per al curs 2024 -2025, amb recursos que se centren en la salut, cultura, participació, sostenibilitat, igualtat, seguretat i inclusió.

Set temàtiques en les quals, coordinades pel departament d’Educació, participen la regidoria de Ciutat Educadora i la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives, UPPCA; la regidoria de Benestar Social i la Unitat d’Igualtat; la regidoria de Medi ambient, la de Cultura i la d’Infància i Joventut «ja que es tracta d’un projecte transversal en la qual s’ofereix als centres educatius una sèrie d’actuacions en diferents àmbits per a ajudar al professorat en les tasques d’impartició del currículum acadèmic», explica el regidor d’Educació, José Antonio Cuberos.

En l’àmbit de la salut, la regidoria de Benestar Social, a través de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives, UPPCA, ofereix tallers dirigits tant a l’alumnat de Primària com de secundària amb una àmplia oferta d’educació emocional «que pretén capacitar a l’alumnat amb ferramentes que li permetran afrontar la vida tant en l’àmbit personal com acadèmic, augmentant el seu benestar», explica la regidora de Benestar Social i Ciutat Educadora, Núria Blanch.

En l’àmbit de Primària s’ofereix informació sobre la intoxicació digital amb una reflexió sobre la quantitat de temps i ús dels dispositius electrònics; els riscos associats al consum de begudes energètiques o el tabaquisme. En Secundària la temàtica se centra en l’anàlisi sobre l’àmplia acceptació que existeix sobre l’alcohol i canviar la percepció d’innocuïtat del seu consum desmuntant falses creences sobre els seus riscos i conseqüències, i tallers sobre com configurar la privacitat en els seus perfils, a reconéixer notícies falses, practicar la comunicació respectuosa en línia i reflexionar sobre el temps dedicat a les xarxes socials.

En l’àmbit cultural, el programa contempla el certamen escolar de lectura en veu alta «De viva veu», la campanya de foment de la lectura en valencià, la campanya ‘Anem al Teatre’ i la campanya de Teatre en anglés i francés.

En el terreny de la participació, s’inclou la celebració del Dia Universal de la Infància i el Dia Europeu de la Informació Juvenil, a més de la visita a l’Espai Jove i la campanya mundial per l’Educació.

En sostenibilitat i patrimoni, es treballarà en l’ODS des de diferents perspectives, així com la possibilitat de visitar el Port de Catarroja i passar un dia al camp.

Respecte de l’educació en Igualtat, els recursos prenen forma amb la col·laboració de la Unitat d’Igualtat, amb tallers com per previndre la violència de gènere i promoure la coeducació i la igualtat.

Finalment, la Policia Local es fa càrrec dels tallers de seguretat i amb tallers d’educació viària i de seguretat en falles. A més també des d’Educació s’ofereix el taller sobre sensibilització i visibilització de la discapacitat.