LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders reclama l’origen en l’etiquetatge de la mel i que s’informe als consumidors si ha sigut pasteuritzada
LA UNIÓ de Llauradors i Ramaders demana que la informació en l’etiquetatge de la mel incloga, a més de l’origen, si la mateixa ha sigut pasteuritzada i que s’augmenten els actuals controls per a evitar possibles adulteracions. Reclama també campanyes de divulgació de les nostres mels.
LA UNIÓ demana al Govern d’Espanya més mesures per a què el consumidor puga decidir lliurement els productes que vol consumir, com per exemple informació sobre si la mel ha sigut prèviament pasteuritzada. Aquesta Organització, que ja ve reclamant la modificació de la normativa sobre etiquetatge de la mel des de fa temps, denuncia la realitat que pateixen diàriament els apicultors amb els seus productes quan acaben en els lineals de la Comunitat Valenciana i critica a les Administracions per falta de mitjans per a detectar-ho i perseguir-ho.
Reivindica així una Llei d’Etiquetatge per a evitar els abusos que actualment s’estan produint, en el qual s’especifique clarament el país o països d’origen de les mels, així com els percentatges de cadascun d’ells, perquè així els consumidors pogueren triar lliurement, i sense enganys, la mel que volen consumir. “Un etiquetatge adequat és necessari per al consumidor, però la vertadera causa dels baixos preus de la mel que pateix el sector és la saturació del mercat amb mels barrejades amb xarops i la falta d’interès de les Administracions”, afirmen des del sector apícola de LA UNIÓ. En aquests moments la venda a l’engròs de mel ha quedat bloquejada per les importacions, que s’han vist afavorides per la manca de transparència en l’etiquetatge.
A Espanya es produeixen anualment 31.000 tones de mel i s’importen 33.500 tones. Exporta al voltant de 25.000 tones de la seua producció, la major part de les mateixes a altres països de la Unió Europea (UE). La majoria de les grans cadenes de distribució acostumen a comercialitzar mel importada, en moltes ocasions pasteuritzada. La pasteurització destrueix les propietats biològiques de la mel i fa que es puga trobar en estat líquid durant més temps. Aquesta mel importada és, per regla general, procedent de mescles microfiltrades, de dubtosa qualitat i es ven a baixos preus. En aquest sentit, LA UNIÓ i la resta d’organitzacions de la Unión de Uniones estudiaran possibles denúncies a les indústries que venguen de forma fraudulenta mels barrejades amb xarops i altres substàncies.
Per a frenar en la mesura del possible la situació, LA UNIÓ sol·licita campanyes de divulgació perquè el consumidor conega què implica la pasteurització i sàpiga valorar que una mel artesanal no ha estat pasteuritzada. Davant aquesta situació demanarà tant a la Conselleria com al Ministeri d’Agricultura una campanya informativa dirigida als consumidors sobre la gran qualitat de les nostres mels en comparació de les importades.
D’altra banda, LA UNIÓ demana que es realitzen més controls sobre les importacions en els ports d’entrada amb analítiques per a assegurar que la mel que es compra no està barrejada amb altres sucres, xarops, siropes o melasses amb l’objectiu de controlar una possible adulteració i que no li donen “gat per llebre” al consumidor. Per això demana al Govern i a la Conselleria d’Agricultura que incorporen els mitjans humans i tecnològics necessaris i modifiquen els protocols d’anàlisis i control que permeten la mateixa eficàcia en la detecció d’aquest tipus de frau que s’aconsegueix en altres països de la Unió Europea amb mètodes com la Ressonància Magnètica Nuclear (RMN).