Godella, just per darrere dels Ajuntaments de més de 10.000 habitants més transparents

Aquest matí s’han lliurat en el Palau de Colomina-CEU, a València, els Segells Infoparticipa a les webs dels municipis de més de 10.000 habitants de la Comunitat Valenciana que compleixen amb més criteris de transparència i participació ciutadana: València, Alzira, Elx i Castelló, segons les variables de la metodologia Infoparticipa, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), que ha aplicat per primera vegada a la Comunitat Valenciana l’Observatori de Transparència, Governança i RSC de la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH).

Just per darrere d’aquests grans municipis s’ha posicionat Godella, Ajuntament que, amb un 63,46%, es situa com el tercer més transparent de la província de València i el huité de tota la Comunitat Valenciana, segons aquest observatori. En aquesta llista, el nostre poble està únicament per davall dels ajuntaments de València (84,62%), Elx (71,15%), Castelló, Alacant i Alzira (67,31%) i Borriana i Sant Vicent del Raspeig (65,38%). Si ens fixem en les poblacions de menys de 20.000 habitants, Godella es posiciona com el primer municipi en transparència de tota la comunitat autònoma.

El regidor de Transparència, Joan Alonso, ha explicat que l’Ajuntament de Godella «porta treballant des de fa temps de manera conjunta en la transparència i la participació i, malgrat que estem en una bona posició en comparació amb altres poblacions del nostre mateix índex d’habitants, això no farà sinó motivar-nos per a continuar en aquesta línia de treball».

Cal destacar també que el 63% dels municipis de més de 10.000 habitants no arriben al 50% dels indicadors de transparència amb que treballa l’estudi. Uns indicadors que van més enllà dels que marca la pròpia llei de transparència, ja que analitzen també la forma de presentació de les dades i que siguen fàcilment comprensibles.

D’altra banda, l’alcaldessa de Godella, Eva Sanchis, ha agraït el treball realitzat des de la regidoria i ha recordat que, en el ple del passat octubre, es va aprovar per unanimitat l’ordenança de transparència, elaborada amb la col·laboració de la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana. «Aquesta ordenança pretén ser un instrument útil per a continuar avançant en aquesta àrea, i posar tota la informació pública de l’ajuntament a la disposició de la ciutadania d’una manera que siga senzilla de comprendre», ha explicat.

L’ordenança de transparència va ser presentada en el Consell de Participació Ciutadana i va passar per un procés de revisió en el qual totes les associacions, partits polítics i veïnes i veïns del poble van poder fer al·legacions i suggeriments. Tant Alonso com Sanchis van agrair el suport de tots els regidors i regidores del ple, que van donar suport per unanimitat una eina que servirà per a garantir el dret d’informació de la ciutadania com a base per a la participació activa i conscient.

Més recursos, més transparència

Durant l’acte de lliurament dels segells Infoparticipa, el co-director de l’Observatori de Transparència i professor de la CEU UCH, Hugo Aznar, ha apuntat que «només els municipis més grans, que tenen més fons i mitjans per a implementar aquest tipus de mesures de transparència i participació ciutadana han pogut ser distingits amb el Segell Infoparticipa en aquesta primera edició, però esperem que en els pròxims anys puguem anar entregant molts més Segells a ajuntaments valencians, com a prova d’una administració local cada vegada més transparent».

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcarán, qui ha explicat que «en molts Ajuntaments xicotets són els propis alcaldes i alcaldesses i regidors i regidores els qui han de realitzar aquest tipus de tasques, però hem de treballar perquè aquesta realitat canvie, com ja l’està fent en molts municipis amb més recursos».

En aquest acte també han estat presents com a ponents el vicerector d’internacionalització de la CEU UCH, Iñaki Bilbao, la co-directora de l’Observatori de Transparència de la CEU UCH, Pilar Paricio, i la directora del laboratori de Periodisme i Comunicació per a la ciutadania plural de la UAB, Amparo Moreno.

Els resultats de l’observatori, en el Mapa Infoparticipa

Els resultats de l’anàlisi realitzat per la universitat CEU UCH s’han incorporat al Mapa Infoparticipa, creat per la Universitat Autònoma de Barcelona, que mesura els nivells de compliment de la transparència i participació ciutadana sobre la base d’un total de 52 indicadors. Aquest mapa, al que ara s’incorpora la Comunitat Valenciana a través d’este estudi, ja inclou resultats de Comunitats Autònomes com Catalunya, Madrid o Murcia, entre unes altres.

Després de l’estudi dels municipis de més de 10.000 habitants de la Comunitat Valenciana, l’Observatori de Transparència de la CEU UCH continuarà l’anàlisi fins a completar la resta de municipis valencians de menor població. La informació sobre les avaluacions realitzades pot consultar-se en la web del Mapa Infoparticipa (mapainfoparticipa.com), sobre qualitat i transparència de la informació pública.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *