Més de 100 anys celebrant la ‘Passa de Sant Cristòfol’ a Alboraia

La ‘Passa de Sant Cristòfol’ es realitza, el primer cap de setmana de maig, el sant ix de la Parròquia Assumpció de la Nostra Senyora cap a la seua ermita, situada en la partida del Miracle i torna l’endemà.

Aquesta tradicional festa en l’actualitat té 135 anys i compta amb un grup de 60 confrares, segons explica el veí i clavari, Antonio Mariu, «tots els anys s’apunten nous membres, perquè és una festa amb gran arrelament a Alboraia i no desapareix pel sentiment cap al sant que li tenen els veïns» encara que també apunta que «és necessari que la gent jove participe en aquesta festa».

Sant Cristòfol és patró d’Alboraia, i se li dediquen tres festes concretes, una se celebra el primer diumenge de maig amb la ‘Passa’, la següent el 10 de juliol en les festes patronals i el tercer diumenge de juliol els veïns del carrer Cabanyal festegen ‘Sant Cristòfol de la barqueta’.

Javier Lliso, membre de la Parròquia, comenta que Alboraia li té un gran sentiment a aquest sant, de fet explica que hi ha històries de miracles que ha realitzat el sant, com per exemple el com va aparéixer la seua escultura, guardada hui en l’església.

«Diuen que un vaixell fenici va naufragar en les platges d’Alboraia, la gent del poble va trobar la imatge i la van deixar en una alqueria, on anys més tard s’edificaria l’actual ermita. Quan van arribar els àrabs van entrar en aqueixa Alqueria i van enterrar al sant i pel pas del temps els llauradors es van adonar que els animals que s’acostaven a eixa zona, sempre morien en un mateix punt, fins que un llaurador va decidir cavar i es va trobar amb la imatge del sant. Una vegada varen traure a Sant Cristòfol de la terra, va començar a brollar aigua i van construir un pou», narra Javier.

«És molt curiós que eixe pou no s’haja assecat mai, de fet en l’època de la pesta tots anaven per aigua allí, perquè estava neta», afegeix el fester Antonio Mariu.

Una altra anècdota que expliquen els veïns del municipi és que quan en el carrer Cabanyal havien barraques, fetes com tradicionalment de palla i fang, va arribar vent de ponent i quasi es calen foc, però els veïns i veïnes li van demanar al Sant que no succeïra res i de sobte va canviar l’aire i es va apagar, «casualitat o no, comenta Antonio Mariu, però molts veïns i veïnes a Alboraia tenen alguna història personal relacionada amb Sant Cristòfol»

El recorregut de la ‘Passa’ està guiat pels confrares que durant el recorregut per l’horta i el centre històric disparen coets i salves acompanyats amb música festiva de la Societat Musical d’Alboraia, durant la cercavila, els segueixen els veïns i veïnes del municipi, la resta de confrares i festers.

També en el trajecte diverses cases de l’horta, alqueries i altres veïns que tenen devoció al sant encenen el seu particular castell de focs artificials al pas de la imatge, A més en el carrer Sant Cristòfol de la localitat encenen una traca de costat a costat de la via com a mostra d’alegria.

Comentarios: 0

Tu email no será publicado. Los campos requeridos estan marcados con *