Per l’Horta farà una replantació d’espècies autòctones als Peixets

Segon han manifestat des de Per l’Horta «el passat mes de juny durant els treballs preparatoris del macrofestival Marenostrum a l’horta d’Alboraia, les màquines arrencaren una vintena de tamarius de grandària considerable entre el parc de peixets i la zona dunar, en les proximitats del barranc del Carraixet. Per l’Horta i la plataforma «Alboraia, Horta i litoral» pretenem ara recuperar la zona, replantant-la amb dues espècies autòctones, pròpies d’ecosistemes litorals i de ribera de barranc, com són els tamarius (Tamarix Canariensis) i la canya jueva (Arundo Micrantha)».

La replantació es planteja no sols com una manera de recuperar el tamaritar, ara convertit en un solar sense vegetació. A més es vol que siga una jornada festiva i lúdica, pensada per a reivindicar la conservació de l’horta del Miracle d’Alboraia i la seua platja lliures d’especulació. A més de la replantació es farà un esmorzar popular, hi hauran jocs infantils i s’aprofitara l’oportunitat per a fer un xicotet debat sobre la recuperació de la zona. Un enclau únic en l’Horta Nord en què l’horta encara arriba a la mar.

    Recuperem els tamarius i arriba la Canya Jueva
«L’espècie vegetal, pròpia d’aquest entorn litoral, que pretenem recuperar és el tamariu. Un arbust que, com els arrencats el passat any, pot superar els dos metres d’alçada. El tamariu es troba als ambients litorals del mediterrani sud i es caracteritza per ser molt resistent als ambients salins i secs. Els tamaritars al litoral valencià actuen com a barrera de protecció de les hortes costaneres, ja que limiten l’entrada de l’aire salat cap a l’interior.
La replantació de tamarius anem a combinar-la amb la reintroducció a l’horta nord de la Canya Jueva. Aquesta és una espècie de canya autòctona, present a molts punts del Mediterrani, que fins fa dos anys es donava per extinguida en terres valencianes. En desembre de 2014 va ser descoberta accidentalment prop de la desembocadura del riu Segura i, a partir d’aquest moment s’han detectat poblacions aïllades a altres punts dels rius Túria, Millars, Serpis, o als barrancs de Picassent i Almassora, entre altres.
L’interès de la Canya Jueva radica no sols en el fet de ser una espècie «redescoberta». A més es presenta com l’alternativa autòctona a la canya comuna, omnipresent als rius i barrancs valencians, on es considerada una espècie invasora que afecta greument als ecosistemes de ribera. Per açò els tècnics de la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural consideren interessant la seua recuperació en més zones del territori valencià».

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *