Quart organitza visites guiades pel casc antic per a escolars del municipi

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Quart de Poblet, que dirigeix Cristina Mora, ha posat en marxa un programa de visites guiades pel casc antic per a escolars del municipi, amb l’objectiu d’acostar-los als edificis emblemàtics, els elements característics i, en definitiva, part de la història del municipi. El recorregut s’inclou en el programa Quart a l’Escola, a través del qual les diferents àrees municipals posen a disposició dels col·legis activitats per a programar al llarg del curs.

Els primers a participar han sigut alumnes de 5é d’Educació Primària del col·legi La Constitució, que van ser rebuts per la regidora, qui els va explicar que amb l’objectiu d’aquesta iniciativa és que coneguen la història de Quart perquè “ per a entendre qui som i cap a on volem anar, és fonamental saber d’on venim i el perquè de decisions que han anat transformant el nostre poble”.

La visita parteix de la Casa de Cultura, situada en la que antigament era la plaça major (hui plaça Valldecabres), i just enfront es conserva l’edifici que va albergar l’ajuntament fins a 1915. En ell es pot veure encara l’escut oficial del municipi en aquella època.

 

La següent parada se situa en el mil·liari romà, col·locat el 2014 en l’antiga plaça de la bàscula, per a commemorar l’origen romà de la localitat i recordar que en aqueix punt se situava la quarta milla de la via romana que portava de València cap a l’interior. De Quartum ve el Quart actual. El “de Poblet” fa al·lusió a la pertinença del poble al monestir de Poblet des del segle XIII fins a la desamortització de Mendizábal en 1836-37.

A través del carrer sant Onofre, s’internen en el cas antic, de carrers sinuosos, amb cases baixes i cantonades arredonides perquè pogueren passar els carros. En aquest punt descobreixen dos elements de temps remots que encara es poden observar: baixants antigues de ferro colat amb el cap d’un àngel esculpit i les corrioles utilitzades per a pujar a l’andana, sense passar per la casa, el gra i els productes recol·lectats en el camp, així com eines de cultiu.

El que és hui el col·legi Puríssima Concepció i la residència de sacerdots Betania, va ser antany el castell on residia la comitiva dels monjos de Poblet, encarregada de gestionar el poble, i l’abat, quan es desplaçava a Quart. Queden com a testimoni l’escut en la façana i la porta de l’almodí, en el qual s’entregava el gra o els productes amb que els veïns, agricultors, pagaven l’impost a la comunitat religiosa.

La plaça de la Creu, situada enfront del castell, albergava el mercat i el forn. Sota ella es va descobrir fa uns anys un dels refugis construïts durant la guerra civil espanyola.

La següent parada són l’església de la Puríssima Concepció, de la qual es tenen referències ja en el segle XIV i en la qual s’observa en el lateral la porta originària amb un arc de mig punt, i la cisterna probablement d’origen àrab, on es conservava l’aigua neta i apta per al consum dels veïns i les veïnes. Actualment alberga una sala d’exposicions, però està tancada a l’espera que la Generalitat autoritze la rehabilitació que necessita l’edifici, ja que està declarat Bé d’Interès Cultural.

Eixint del carrer Major, els i les escolars es troben amb el Mercat Municipal i la plaça del País Valencià, en la qual se situen l’Ajuntament i l’escultura de Miquel Navarro, El Fanalet, que s’ha convertit ja en una senya d’identitat de Quart. Davant, el Centre Cultural El Casino, rehabilitat fa uns anys i que es va construir l’any 1911 per famílies del poble. En 1925, en el lateral d’aquest edifici que recau al carrer Joanot Martorell, tenia parada el tramvia 22.

Els últims punts del recorregut, després de visitar dues cases de principis de segle amb decoració modernista, són l’antiga estació i la nova Biblioteca Pública Municipal Enric Valor, que integra l’edifici d’oficines de l’antiga fàbrica Refractaris Espanyols (Refracta), posada en marxa el 1944.

Comentarios: 0

Su dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *