Rubén Martínez Dalmau: “Si governem crearem una Conselleria de Feminisme i LGTBI”

La coincidència de les eleccions nacionals i autonòmiques, com creu que afectarà a Unides Podem?

La coincidència electoral ens situa en una tessitura que accelera el cicle, però Unides Podem arriba amb els deures fets perquè vam tindre la capacitat d’organitzar amb èxit els nostres processos de primàries, avançant-nos als interessos de l’agenda de Sánchez i Puig. Hem aconseguit tancar amb èxit una proposta de coalició amb una força com EUPV, amb la qual coincidim en les nostres motivacions per a canviar la vida de la gent. Les valencianes i valencians trobaran en Podem una proposta que val per dues, ja que, tant en el marc autonòmic com en l’estatal, ens presentem amb les butxaques transparents, sense cap mena de deute bancari a la qual necessitem obeir per a finançar la campanya o optar a portes giratòries, però sí que tenim un deute social al que ens devem i per el qual existim. Alló realment important, és que hem de ser conscients que aquestes eleccions no són unes eleccions comunes, ens juguem tot, i Unides Podem és un vot doble que dona un altaveu ampli a la societat valenciana des de la Comunitat Valenciana fins a Madrid. És la decisió que garanteix als valencians un govern social i de progrés a Espanya, a més d’un govern valencià que complete el canvi del Botànic. És un dos per un, que visibilitza i posiciona millor a la Comunitat Valenciana.

Seria un èxit per a vostès mantenir les xifres de les autonòmiques de 2015?

És prompte per a parlar de suposicions, recordem que la tessitura de les eleccions en 2015 era notòriament diferent a la del 28-A. La idea és liderar el Consell, ja hem passat l’etapa de transició en la qual hem sigut l’impuls de la majoria de les polítiques socials en el Consell, de manera que hem marcat el rumb en les decisions on alguns no tenien clar que direcció seguir, però ara toca fer un pas al capdavant perquè tenim un projecte guanyador, sense cap deute bancari al qual atendre mentre governem.

La situació que està vivint el partit a nivell nacional, pensa que pot afectar a nivell autonòmic?

El que està vivint el partit a nivell nacional és una mostra de que no agradem als poderosos. Tant és així, que va ser necessària la posada en marxa de les clavegueres en una trama que implicava càrrecs públics, forces de seguretat de l’Estat, mitjans de comunicació, per a la fabricació de proves falses que evitaren a les forces del canvi entrar en l’executiu, i tot això a compte dels qui paguem impostos. És evident que no som una formació còmoda amb la qual el PSOE vulga pactar, com J. L. Ábalos va afirmar, sempre prefereixen a partits més camaleònics com Ciutadans, amb programes econòmics allunyats de la realitat social. Crec que pot afectar positivament, ja que es planteja la possibilitat que el vot a Unides Podem tinga un doble valor, pel fet que arma al projecte social que té al davant al possible govern del Trio de Colón, així com al possible govern entre PSOE i Ciutadans.

 Part amb cert desavantatge enfront de la resta per ser el candidat menys conegut, com pot donar-li la volta a aquesta situació?

Unides Podem ha d’assentar la idea de que no és necessari comptar amb professionals de la política, sinó que la política ha de ser un exercici puntual en la vida de les persones, en el qual es té l’oportunitat i el deure de fer un treball que millore la vida de la gent. Però si ser una cara coneguda depén d’una butaca per alinear colzes i coxis durant dècades… això és vella política, nosaltres hem nascut per a que la Comunitat Valenciana recupere la salut democràtica. La meua vocació és acadèmica, em dedique a l’ensenyament, a transmetre coneixement a les persones, i quan acabe la meua etapa vull tornar al meu treball, perquè Unides Podem compta amb diferents persones en diferents moments. Altres plantejaments són possibles, vegeu que en les monarquies nòrdiques és molt habitual que votes a un partit amb independència de qui es presente, això és un símptoma de maduresa política en una societat.

 Anar de la mà d’EUPV els va a afavorir?

Tot depén de la conscienciació social que siguem capaces de transmetre en unes eleccions on ens juguem la continuïtat del rumb social que amb Unides Podem ha pres el Botànic. El pes de totes dues formacions en l’última cita electoral va estar prop dels 390.000 vots, va ser una vertadera tragèdia que una força tan representativa com EUPV es quedarà sense representació, per això estem molt entusiasmades amb aquest projecte de coalició. Per fi hem aconseguit entaular un diàleg cordial i que té els objectius molt clars. Ara que el període de transició del Botánic ha finalitzat, és el moment de donar-li un gir més social i verd, ja que aquest acord és la base per a desbordar amb propostes que milloren el benestar social i projecten un model de comunitat autònoma pioner.

Dues qüestions que afecten els municipis de l’Horta són el traçat de l’AVE i el projecte d’ampliació de la V-21, quina és la postura de la coalició respecte a aquest tema i quines solucions plantegen?

La comunicació terrestre dels pobles del territori valencià és molt important, però no pot ser un xec en blanc per a la destrucció de parcel•les agrícoles i cultius dels quals viu gran part de la població. No podem permetre que la destrucció del producte local continue, ja que és una salvaguarda de l’economia valenciana. L’horta valenciana no solament té un valor patrimonial, també social i és un dels sectors més rellevants de la indústria tradicional. En aquest sentit, és essencial escoltar als col•lectius de la societat civil que tinguen alguna cosa que dir respecte a la modificació del territori i també als partits que plantegem posicions contràries. De fet, un dels pilars del programa de Unides Podem es basa en la necessitat de frenar la destrucció del territori i el creixement sense límit d’espais contaminants. No és apropiat prescindir de produccions netes i de productes autòctones sinó la reconfiguració del model agroindustrial i de les comunicacions sense perjudicar la població local.

En cas d’aconseguir governar, quins són els punts fonamentals del seu programa?

Entenem que el model industrial valencià necessita un impuls i convertirse en una proposta pionera. Hem articulat un projecte d’industrialització intel•ligent, el qual potencie la transició cap a una producció sostenible i verda, on es tinga en compte a les persones, i es configure segons les peculiaritats del territori de cara a la producció local. Amb això, s’estima la creació de 50.000 llocs de treball de qualitat en alta tecnologia verda i la millora de la salut de les valencianes i valencians, amb un model sostenible que no deteriore més l’aire. En aquest mateix sentit, entenem que la transició verda requereix d’una transició energètica i d’una estructura econòmica que l’articule, per això volem crear una empresa pública energètica que garantisca a la societat i indústria valenciana autoproveir-se energèticament i una nova banca pública que tinga capacitat de sustentar inversions en I+D+i, en promocionar el retorn del talent, a impulsar petites i mitjanes empreses amb produccions sostenibles i locals, invertir en transport públic modern i de qualitat… D’altra banda, tenim el projecte de crear una Conselleria de Feminisme i LGTBI, ja que aquestes matèries són transversals al funcionament de l’administració pública, tant en la planificació institucional, com en l’execució de polítiques públiques. Hi ha qüestions essencials que no poden ocupar llocs subalterns en l’activitat pública, com la implantació d’una assignatura de feminisme, configuració de mecanismes de correcció de la possible discriminació salarial entre dones i homes en els convenis col•lectius, com destinar un 10% del parc d’habitatge públic a les dones supervivents de violència masclista… També plantegem la proposta de garantir el dret a un habitatge digne i assegurar lloguers justos. Volem que el 30% de tota la nova promoció privada siga a preu assequible com ja ha implementat l’Ajuntament de Barcelona, també ampliar el parc públic d’habitatge i actualitzar l’equipament energètic dels habitatges. No tindre llar pròpia afecta a les relacions socials de la part més impulsora de l’economia, pel fet que s’acumulen projectes de vida que no comencen i es deteriora la circulació de capitals en la Comunitat Valenciana. A més, en educació proposem la creació d’escoles públiques i gratuïtes de 0 a 3 anys i que en els nous col•legis que es construïsquen s’incloguen aquestes aules com a obligatòries. Sabem que les cures en edats primerenques s’han convertit en una barrera per a la conciliació i per a la projecció professional i el temps personal de moltes valencianes, volem que l’educació garantisca una igualtat d’oportunitats per a tots i totes.

 En breu:

  • On va nàixer? En Teulada-Moraira, encara que em vaig criar a Xàbia, ambdues poblacions de la comarca de la Marina Alta.
  • Coneix la comarca de l’Horta ?, podria dir-nos la última vegada que va menjar en un restaurant de la comarca o que va passejar per una d’aquestes poblacions? Per descomptat, fa uns dies vaig recórrer l’Horta nord i vaig menjar en una casa típica del poble de Foios.
Comentarios: 0

Tu email no será publicado. Los campos requeridos estan marcados con *