Meliana prepara la primera Fira de la Tomaca
Demà dissabte, a Meliana, se celebra la primera Fira de la Tomaca. Aquesta iniciativa, inclosa dins del pla d’acció dissenyat per la Regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament de Meliana per a la posada en valor de tot el procés gastronòmic de l’horta valenciana en aquest municipi, com diu la regidora de l’àrea, Amparo Martí: “pretén impulsar un territori reconegut per l’ONU com a patrimoni agrícola mundial, oferir producte de qualitat i proximitat per mitjà de canals de proximitat, de comercialització a un preu just per al camp, conjugar tradició i cultura gastronòmica exhibint el seu potencial hostaler i convertir Meliana en destinació preferent per a l’adquisició i consum de productes agrícoles de primera qualitat”, entre altres aspectes.
A la plaça Major de Meliana, des de les 10.00 h fins a les 13.30 h, es reuniran els productors locals de tomata de Meliana per a oferir els seus productes a la venda i donar a conéixer les diferents varietats que es cultiven al municipi, com ara: valenciana, rosa, pera, raf, òptima i bestial. Segons explica la responsable: “la iniciativa parteix de la col·laboració del consistori amb l’Associació de Productors i Comercialitzadors de Tomata Valenciana de la Comunitat Valenciana”. Per a l’organització d’aquest esdeveniment, s’ha comptat amb el patrocini de la Generalitat Valenciana, a través de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, amb la seua marca Molt de Gust i L’Exquisit Mediterrani; i la Diputació de València per mitjà de València Turisme. Així mateix, col·laboren empreses com ara Túria, Horchateria Panach, Caixa Popular, Olis Albert, Schneider Electric, Agromeliana, Envasos Navalón, Agrobio, i la Cooperativa Elèctrica de Meliana.
Una sèrie d’activitats acompanyaran la venda directa del producte local, com ara una actuació musical en directe del grup The Irrigation Ditch Jumpers, o dos tallers educatius per a l’educació agroecològica del públic infantil, ‘Mengem d’ací, del camp al plat’ i ‘Control biològic de plagues’. Paral·lelament, durant tota la setmana, als restaurants locals El Racó, el Baret de Roca i Ca Pepico s’oferirà la possibilitat de triar el tipus de tomata per a l’ensalada entre les diferents varietats oferides en la fira.
Finalment, dilluns passat va tindre lloc la inauguració de l’exposició fotográfica ‘València, cor d’horta i mar’, que plasma els efectes negatius de les tensions territorials entre l’horta de la ciutat de València i el creixement urbanístic de la ciutat del cap i casal, que està oberta a la sala d’exposicions de l’Institut Municipal de Cultura de Meliana fins demà dissabte mateix.