Tradició i arrels tornen un any més a Alfara del Patriarca

El passat 14 d’agost van donar principi les festes a Alfara del Patriarca amb el pregó inici de festes. Un acte que va reunir a nombrosos veïns i veïnes i que va finalitzar amb un ‘tardeo’ a càrrec de les Filles de María i un DJ.

Els actes en la població se succeïxen durant els pròxims dies. Missa en honor a la Mare de Déu d’Agost. A més, els dies de tradició festiva es viuran el 20 d’agost amb la festa de Sant Vicent, el 21 amb la festa de les Filles de María, el 22 d’agost amb la festa de Roser, el 23 d’agost amb la festa en honor a Santa Bàrbara i el 24 d’agost amb la festa en honor a Sant Bertomeu . Misses, volteig de campanes i processons seran les protagonistes en eixos dies festius, que finalitzen amb discomóviles i festivals de música. El diumenge 25 d’agost serà la ja tradicional nit de disfresses, que comptarà amb l’actuació de l’orquestra Flama.

Per poder optar a premi, caldrà apuntar-se del 9 al 23 d’agost a l’Ajuntament, de 12 a 14 hores, on es facilitarà un número a cada comparsa, d’un mínim de 6 persones, tant infantil com d’adults. Aquest número haurà de ser totalment visible durant la desfilada, i s’haurà de deixar una separació mínima entre tots els grups participants per a la correcta valoració deljurat. Totes aquelles persones que no s’hagen inscrit prèviament, podran participar sense optar a premi. La concentració tindrà lloc a les 23:15 hores a la plaça Sant Joan de Ribera. L’eixida es realitzarà des del carrer Mestre Palau, i finalitzarà al carrer Ramón y Cajal. La desfilada estarà encapçalada per una divertida xaranga.

Punts violeta
A més, el municipi acollirà nombrosos actes lúdic festius, i el municipi comptarà amb punts violetes els dies 21,22,23 i 25 d’agost. El consistori assenyala “la importància que les festes siguen un temps per a disfrutardes del respecte, recordant queAlfara delPatriarca és un municipi compromés en la lluita perunes festes lliures deviolència”.

Per altra banda, el 24 d’agost a les 16.30 (cadets) i a les 18h professionals tindrà lloc el Trofeu de Festes d’Alfara del Patriarca, serà lloc al carrer major. Ja a l’octubre, el dia 11 serà l desencaixonada de bous cerrils i exhibició de vaques i embolada de bous cerrils, a càrrec de la Penya Taurina Último Tercio.

Saluda de l’alcalde

Estimades, estimats,

M’adrece a vosaltres a les portes d’una altra edició de les nostres Festes, i voldria començar aquest escrit amb un agraïment sincer a les persones que permeten, amb el seu treball, que tot el poble puga gaudir en plenitud d’aquestes dates. Em recorden a aquell poema del centenari Vicent Andrés Estellés, «Assumiràs la veu d’un poble»: el seu és un treball fet en silenci, sense cap voluntat de reconeixement, i fonamentat en l’estima per Alfara del Patriarca i tot el que representa el nostre poble. Un exemple realment inspirador. De nou, gràcies. No sé si qui em llig viu el calendari seguint el sistema gregorià, de gener a desembre, o si eres com jo i ordenes la teua vida com les temporades esportives o els cursos escolars: de setembre a juny. En aquest cas, les nostres Festes d’Alfara del Patriarca són la cirereta de l’any, la porta entre el final d’un curs i l’inici de l’altre.

Un moment per a respirar, gaudir i, ja al final, fer balanç del que hem viscut, un exercici difícil de realitzar en altres moments, quan el treball diari t’absorbeix. Repassant mentalment els últims mesos, el primer curs complet amb el nou govern a l’Ajuntament, la sensació és de moderada satisfacció. Hem posat les primeres rajoles d’un projecte que mira al llarg termini, però del qual ja hem recollit alguns fruits, com la renovada plaça 9 d’Octubre i, prompte, el parc juvenil de la zona de Sant Dídac. Continuem impulsant projectes al llarg de tot l’any, amb l’ajuda imprescindible de les associacions, entitats festeres i ciutadania d’Alfara, a les quals aprofite per traslladar l’agraïment de tot l’equip de govern. I ens hem bolcat en reforçar la relació entre l’ajuntament i la societat civil del poble, responent a la vocació original d’un consistori: ser la casa de totes i tots.

Aquest curs hem viscut també dificultats, però sempre hem trobat la força per a continuar. El futur és il·lusionant. I toca treballar per fer-lo nostre. Les mans, sempre en el present, en la tasca diària d’un ajuntament al servei de la ciutadania; i la mirada, posada en el demà, en el poble que volem arribar a ser. Aquesta és la clau d’una Alfara millor per a totes i tots. Al setembre, amb el reinici del curs, reprendrem el camí amb més força encara.

Ara venen les Festes. Moments per a compartir amb les persones que estimem, recordar d’on venim i celebrar el que som. Et desitge unes bones festes. Serà un plaer veure’t pels carrers.
Jaume Martínez
Alcalde d’Alfara del Patriarca